Overheid doet marktconsultatie inzake MKB-financieringen

Beleid en strategie, Duurzaam ondernemen Reacties uitgeschakeld voor Overheid doet marktconsultatie inzake MKB-financieringen

Het MKB in Nederland staat onder druk. Er is ruime vraag naar financiering van groei en werkkapitaal maar terughoudendheid vanuit de grootbanken. Tegelijkertijd is sprake van toetreding van een groot aantal diverse nieuwe spelers in de financieringsmarkt en verruiming door de Overheid om het MKB te stimuleren. De combinatie met het groeiend aantal MKB-ondernemers zorgt voor aanmerkelijke veranderingen.

Het Ministerie van Economische Zaken voert diverse verkenningen uit, ondermeer middels het positioneringsprogramma Financieringslink, oftewel  Fink‘. Het doel van Fink is het verbeteren van de marktwerking door het standaardiseren en ontsluiten van informatie ten behoeve van financieringsaanvragen aan een toenemend aantal diverse financiers. Via Fink levert een ondernemer gestandaardiseerde financiële gegevens aan bij meerdere financiers tegelijkertijd. De voordelen zijn legio:
door deze standaardisatie kunnen financiers de aanvraag efficiënter beoordelen;
door het parallel indienen bij meerdere financiers, neemt de kans op financiering toe;
de doorlooptijd van een financieringsaanvraag wordt aanzienlijk verbeterd;
door het toepassen van systemen op basis van SBR wordt het aanvragen via de intermediair laagdrempeliger.

Afgelopen periode is het progamma gestart met een groot aantal financiers en intermediairs. Het doel is dat zeker 1.000 ondernemers van dit programma gebruik kunnen maken. Aan deze positionering doen onder andere de branche-organisaties, een groot aantal financiers, software-fabrikanten en diverse intermediairs mee. Naast standaardisatie van gegevens dat het voor financiers makkelijker maakt aanvragen in behandeling te nemen, ligt een belangrijke rol in dit initiatief bij de accountant/fiscaal jurist/financieel adviseur als adviseur voor de MKB-ondernemer.

Het Ministerie van Economische Zaken gaat graag met partijen in gesprek over hun kijk op deze marktontwikkelingen Informatie is te vinden via: Financieringslink

» Beleid en strategie, Duurzaam ondernemen » Overheid doet marktconsultatie inzake MKB-financieringen
On 15/04/2016
By

Comments are closed.

« »