Na jarenlang lobbyen is het dan eindelijk zover. De nieuwe aanbestedingswet is op tweede paasdag, 1 april 2013, in werking getreden. ZZP’ers, mkb-bedrijven en grote ondernemingen hebben vanaf nu gelijke kansen op de gunning van overheidsopdrachten. Ook ZZP’ers en mkb-bedrijven kunnen nu dus vissen uit een vijver van overheidsopdrachten ter waarde van ruim 60 miljard per jaar.
Een van de redenen dat nu ook ZZP’ers en kleine ondernemingen kans maken op het winnen van een aanbesteding, is dat de nieuwe aanbestedingswet clustering van opdrachten tegengaat. Dit betekent dat overheidsopdrachten niet tot zulke omvangrijke opdrachten mogen worden geclusterd dat kleinere ondernemingen überhaupt geen kans maken op de gunning van aanbestedingen.
Geclusterd of niet, overheidsopdrachten hebben vaak een omvang die de slagkracht van een enkele ZZP’er te boven gaat. Het is voor ZZP’ers daarom raadzaam om te overwegen met collega’s de krachten te bundelen in een coöperatie. Zo kan je ook als ZZP’er gemakkelijker de concurrentie aangaan met mkb-bedrijven.
De nieuwe aanbestedingswet voorkomt naast clustering dat aan de ondernemers eisen worden gesteld die niet in verhouding staan tot de aard en omvang van de opdracht. Dit is de zogeheten proportionaliteitsvereiste. Een voorbeeld van een eis die niet aan dit principe voldoet is de ondernemer vragen referentieopdrachten te presenteren die vele malen zwaarder zijn dan de aan te besteden opdracht zelf.
De nieuwe aanbestedingswet schept niet alleen een gelijk speelveld voor ondernemers. Het is vanaf nu ook makkelijker en dus goedkoper om mee te dingen naar een opdracht. Zo hoef je bijvoorbeeld in de gunningsfase geen originele bewijstukken meer aan te leveren. Een zogeheten Eigen Verklaring volstaat. Pas als je de aanbesteding wint, dien je de originele bewijsstukken aan te leveren. Bovendien kan je voor alle overheidsopdrachten terecht bij één centraal platform: TenderNed. TenderNed is het marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Hier kan je als ondernemer alle aanbestedingen van de overheid vinden. Inschrijven kan digitaal.
In het document ‘In zes stappen digitaal inschrijven op overheidsopdrachten via TenderNed’ is in stappen uitgelegd hoe je de inschrijvingsprocedure kan doorlopen. Heb je behoefte aan voorlichting, training of advies dan kan je met je vragen terecht bij de vele trainings- en adviesbureaus. Een lijst van TenderNed trainings- en adviesbureaus vind je hier. Voor algemene vragen over het gebruik van TenderNed click hier.
Over Mick Slaap
Mick Slaap is partner bij innovatieadviesbureau Evate. Evate begeleidt ambitieuze ondernemers bij het vormgeven van een succesvolle groei- en innovatiestrategie en de praktische uitvoering daarvan. Dit doet het adviesbureau door ondersteuning te bieden in het verkrijgen van noodzakelijke financiering en het vinden van de juiste kennispartners.
Lees hier het origineel: http://zelfstandigeprofessional.com/de-expert/als-zzper-meedingen-naar-60-miljard/